Header Information


PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK ARASINDAKİ FARKLAR

  • Anasayfa
  • PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK ARASINDAKİ FARKLAR

PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK ARASINDAKİ FARKLAR

Panik atak ve panik bozukluk farkı hakkında konuşmadan önce panik atağı tanımak, hangi belirtilerle geldiğini bilmek önemlidir. Panik atak, bir kaç dakikadan bir kaç saate kadar sürebilen yoğun bir kaygıyla birlikte kendini tehlike içinde hissettiği ve aşağıdaki belirtilerden 4 veya daha fazlasının yaşandığı bir durumdur.

1. Çarpıntı,
2. Terleme.
3. Titreme ya da sarsılma.
4. Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
5. Soluğun tıkandığı duyumu.
6. Göğüs ağrısı ya da göğüste şıkışma.
7. Bulantı ya da karın ağrısı
8. Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
9. Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
10. Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
11. Gerçekdışılık (“derealizasyon”, gerçek dışı olma duyumu) ya da kendine yabancılaşma (“depersonalizasyon”, kendinden kopma duyumu).
12. Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.
13. Ölüm korkusu

Panik ataklar, panik bozukluk dahil bir çok farklı durumda yaşanabilmektedir. Bunlar bazen, sosyal fobi, yaygın anskiyete, obsesif kompulsif bozukluk gibi başka psikiyatrik bozuklukla ilişki olabileceği gibi stresli bir dönem veya durum ya da madde kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Panik atak ve panik bozukluk farkı için en önemli kısım burasıdır.

PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK FARKI
Halk arasında yeterince iyi tanınmasa da, panik atak bir hastalık değil bir semptom yani bir belirtidir. Hastalık olarak değerlendirilen durum panik bozukluk olarak tanımlanır. Yalnızca panik atakların varlığı panik bozukluk tanısı için yeterli değildir. Panik bozukluk tanısında belli durum ve ortamlara has olmayan ve kendiliğinden gelişen tekrarlayıcı panik atakları, buna yeniden panik atak yaşamaya ilişkin yoğun bir kaygıyı ve atak yaşamamak için belli durumlardan ve ortamlardan kaçınma davranışını görürüz. Panik ataklar, panik bozukluk dışında bir tanı ile ilişkiliyse tedavi planlaması buna göre yapılır.

Panik ataklar panik bozukluk veya farklı bir psikiyatrik bozukluğa bağlı olmadıklarında daha az veya yalnızca birkaç kez görülebilirler. Ancak bu ayrım ve değerlendirme mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır. Panik ataklarda bu tanısal ayrım, terapi sürecini planlamak, atakların sıklığı doğasını ve nasıl geliştiğini anlamada önemlidir.