Header Information


ANKSİYETE NEDİR ? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

  • Anasayfa
  • ANKSİYETE NEDİR ? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

ANKSİYETE NEDİR ? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

ANKSİYETE TEDAVİSİ
Anksiyete, yada kaygı bozukluğu konforsuz bedensel belirtilerin de görüldüğü aşırı bir tedirginlik ve korku halidir. Anksiyete yaşayan kişilerde huzursuzluk, gerginlik, odaklanma sorunları, uyku sorunları, kolay sinirlenme gibi belirtiler görülür. Anksiyete bozuklukları en yaygın görülen ve bireylerin işlevselliklerini ve kişilerarası ilişkilerini derinden etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan olduğu için anksiyete tedavisi oldukça önem taşımaktadır. 

ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?
Birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi anksiyete bozukluklarının da tek bir nedeni yoktur. Genetik, ailesel ve önemli yaşam deneyimleri gibi faktörler anksiyete bozukluklarının gelişmesinde rol oynayabilir. Ancak, aile üyelerinde anksiyete ya da diğer psikolojik rahatsızlık öyküsü ve çocukluk döneminde stresli ve olumsuz ya da travmatik yaşam deneyimleri anksiyete bozukluklarının gelişiminde önemli risk faktörleri olduğu bilinmektedir.

ANKSİYETE TEDAVİSİNDE SÜREÇ
Kaygı duygusu hayattaki tehlikelere karşı önlem alabilmemiz ve tehdit içeren bir durum ile karşı karşıya kaldığımızda bu durum ile baş edebilmemiz için gerekli ve sağlıklı bir duygumuzdur. Ancak gerçek ve yaşamı  tehdit eden bir tehlike içermeyen durumlarda kaygı seviyemizin aşırı olması bir kaygı bozukluğunun işareti olabilir. Örneğin, karanlık bir sokakta birinin bize silahını doğrultması durumunda kaygılanmamız gerçek bir tehlikedir ve bu durumda kaygılanmamız yaşamsal bir önem taşımaktadır. Ancak, sınava girerken, toplu taşıma araçlarını kullanırken, kalabalık ve kapalı yerlerde bulunurken nedensiz yere aşırı kaygılanmamız gerçek bir tehlike içermemektedir. Bu gibi durumlarda deneyimlediğimiz aşırı kaygı işlevsel olmamakta ve günlük hayatımızı etkileyen bir sorun oluşturabilmektedir.

Anksiyete bozuklukları sıklıkla psikoterapi ile başarılı şekilde tedavi edilebilir. Anksiyete tedavisinde en etkili tedavi yaklaşımlarının kabul  kararlılık terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve farkındalık teknikleri olduğu bilinmektedir. Tedavi sürecinde işlevsel olmayan düşüncelerin kaygı ve kaygının devam etmesine neden olan davranışlar üzerindeki etkisine odaklanarak ve farkındalık teknikleri ile kaygı ile baş etme becerilerinin kazandırılması amaçlanır.